BIZARNO

I to je budućnost? Pogledajte kojim je jednostavnim trikom ovaj čovjek zavarao robotaksi

Koliko su najnapredniji samovozeći auti današnjice zapravo "glupi", otkrio nam je još jedan primjer

Robotaksi tvrtke Waymo

 Instagram Screenshot

Ako taksiji bez vozača koje su nam Elon Musk, Mate Rimac i društvo obećali postanu svakodnevica, autonomni automobili će definitivno morati biti mnogo pametniji nego što su danas. Koliko su najnapredniji samovozeći auti današnjice zapravo "glupi", otkrio nam je još jedan primjer.

Korisnik Instragama pod nazivom "Jasonbcarr", objavio je video zapise u kojima pokazuje kako je bez problema zavarao autonomne taksije koristeći vrlo jednostavnu metodu. Naime, on je obukao majicu s natpisom Stop kako bi provjerio hoće li automobili reagirati na to. Na njegovo zaprepaštenje robotaksi tvrtke Waymo očito su "mislili" da se radi o pravom znaku i zaustavili bi se skoro svaki puta kada bi autor ovih videa stajao pokraj ceste obučen u spomenutu majicu. Jedini neuspješni pokušaj zaustavljanja taksija bio je po noći kada majica očito nije reflektirala svjetlo kap pravi znak pa je automobil vjerojatno nije primijetio.

Ovo je još jedan primjer toga koliko tvrtke moraju još raditi kako bi usavršile autonomnu vožnju i tehnologiju robotaksija. Zbog brojnih problema GM-ova tvrtka Cruise morala je prošle povući sve autonomne taksije u SAD-u nakon nebrojenih problema koje su njihovi automobili izazivali u San Fransicu i drugim gradovima. Taksiji tvrtke Cruise blokirali su promet, udarali u pješake, bježali od policije... Taksiji koje koristi Waymo, očito su kvalitetniji, no kao što ovaj primjer pokazuje daleko su od savršenog.

I dok tehnologija autonomne vožnje očito ne napreduje očekivanom brzinom sve više tvrtki unatoč tome radi na razvoju robotskih taksija. Rimac bi ove godine trebao predstaviti prototip, a svoj robotski taksi najavio je ELon Musk, odnosno Tesla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 14:36