nikada ne kukaju

BMW dovodi humanoidne robote u tvorničke hale, uz ostala zaduženja znaju i skuhati kavu radnicima

Potencijal humanoidnih robota tek je nedovoljno iskorišten, istaknuo je Brett Adcock, izvršni direktor Figure

Humanoidni robot

 Figure youtube screenshot

U nastojanju daljnje automatizacije proizvodnje i posla BMW je uspostavio suradnju s kalifornijskim startupom Figure, specijaliziranim za razvoj humanoidnih robota. Planira se implementacija ovih robota opće namjene u proizvodnu liniju u svojoj tvornici u Spartanburgu, Južna Karolina (SAD).

Ova suradnja označava prvi komercijalni angažman Figure s nekom vanjskom tvrtkom od njenog osnivanja 2022. godine. U prikazanim videozapisima, roboti ove tvrtke demonstriraju sposobnost hodanja te obavljanje preciznih zadataka, uključujući upravljanje Keurig aparatom za kavu.

"Jednonamjenska robotika dominira komercijalnim tržištem već desetljećima, no potencijal humanoidnih robota opće namjene tek je nedovoljno iskorišten", istaknuo je Brett Adcock, izvršni direktor Figure. "Roboti tvrtke Figure omogućit će povećanje produktivnosti, smanjenje troškova i stvaranje sigurnijeg te dosljednijeg radnog okruženja."

Obje tvrtke najavile su višefazni pristup integraciji robota u proizvodni proces. Prvo će se identificirati područja gdje će humanoidni roboti najviše doprinijeti, a zatim će se postupno uvoditi u BMW-ovu tvornicu. Prema izvješćima Reutersa, očekuje se da će se strojevi integrirati u tvornicu tijekom sljedećih 12 do 24 mjeseca.

Figure tvrdi da je dizajnirala svoje robote kako bi bili sigurni u okolini ljudi, što je posebno važno s obzirom na to da u Spartanburgu trenutno radi 11.000 radnika. BMW nije jedini proizvođač automobila koji razvija sustave opće namjene, budući da i Tesla s humanoidnim robotom Optimus te Hyundai s robotima tvrtke Boston Dynamics teže daljnjoj automatizaciji svojih pogona.

image

Spartanburg tvornica

BMW

"Automobilska industrija, s proizvodnjom vozila, ubrzano evoluira", izjavio je Robert Engelhorn, izvršni direktor BMW proizvodnje. "Primjena robotskih rješenja opće namjene ima potencijal učiniti produktivnost učinkovitijom, podržati rastuće zahtjeve potrošača te omogućiti našem timu da se usredotoči na predstojeće transformacije."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:29