RETROMOBILE PARIS

ZABORAVLJENI KONCEPTI Bertoneovu studiju luksuznog jednovolumena Genesis iz 1988. pokretao je V12 od 461 KS iz Lamborghinija Countacha Quattrovalvole!

 

U Parizu upravo traje izložba Retromobile, prava meka za sve ljubitelje klasičnih automobila. Može se tamo vidjeti puno povijesnih primjeraka automobila brojnih proizvođača, alistarih zanimljivih koncepata i studija koje je već prekrio zaborav.

Ovogodišnji je Retromobi tako poslužio kao pozornica i podsjetnik na Bertoneov uradak Genesis iz 1988. godine, koji je bio predstavljen prije 32 godine na Salonu automobila u Torinu.

U čuvenoj dizajnerskoj kući tada su se poigrali jednovolumenskom futurističkom formom karoserije i izvanserijskim pogonskim strojem. Za izradu atraktivne dizajnerske studije Bertone Genesis trebalo je 30.000 radnih sati, a rezultat i danas plijeni pažnju.

Ono što ovaj koncept čini posebnim jest sprijeda ugrađen 5,2-litreni V12 motor od 461 KS posuđen iz tada aktualnog supersportaša Lamborghinija Countacha Quattrovalvole, a snaga se utem Chryslerove 3-stupanjske TorqueFlite automatike prenosila na stražnju osovinu (u to vrijeme Chrysler je bio vlasnik kuće iz Sant'Agate Bolognese).

Vrata koja se otvaraju klizno i u zrak, još neobičnija unutrašnjost te kokpit kakav se ne viđa svaki dan, tada krajem 80-ih bili su čisti futurizam. Uglavnom, u Bertoneu su tada tako zamišljali luksuzno/sportski obiteljski transport budućnosti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:06