SUPERAUTOMOBILI VIKENDOM

FOTO: ZVIJEZDA POSTERA OSAMDESETIH NA AUKCIJI Fantastičan Lamborghini Countach 5000 QV iz 1988. traži novog vlasnika

 
 Bring a trailer

Ako ste odrastali u osamdesetima i bili opijeni automobilima sigurno ste imali poster Lamborghinija Countacha na zidu vaše spavaće sobe, a ako niste sigurno ste poznavali nekog tko je tog "heroja postera iz 1980-ih" imao na zidu.

Talijanski super automobil u vrijeme kraja 1980-ih još je bio onaj pravi, istinski Lamborghini, baš kako je to želio pokojni osnivač marke Ferruccio Lamborghini.

Rasni superautomobil dizajnirao je čuveni dizajner Marcello Gandini iz studia Bertone i podario mu tada neviđene linije i napadan dizajn.

Prototip je pokazan 1971. na Ženevskom autosalonu i onako širok, nizak i ne previše dug te s linijama karoserije gotovo u potpunosti sastavljenim od ravnih trapezoidnih ploča do danas je ostao konceptualni i dizajnerski "role-model" za sve buduće super sportske automobile.

Countach se počeo proizvoditi tri godine kasnije, a u proizvodnji se zadržao sve do 1990. godine. Pritom je redovito bio poboljšavan, osnaživan i dizajnerski sve agresivniji da bi do pred kraj proizvodnje izgledao poput primjerka s fotografija crvene boje.

Riječ je, naime, o jednoj od posljednjih inkarnacija Countacha s dodatkom u imenu 5000 QV iz 1988, godine koji je ponuđen na američkoj aukcijskoj stranici Bring a Trailer, a cijena je trenutno 141,141 dolar s time da aukcija završava tek za deset dana.

Ispod stražnjeg poklopca smješten je 5,2-litreni V12 atmosferski stroj od 420 KS dok je karoserija ukrašena aerodinamičnim dodacima te toliko prepoznatljivim golemim" V" stražnjim krilom.

Karakteristični dvoslojni OZ 15 colni alu-naplaci zaokružuju fantastičnu cjelinu, dok je unutrašnjost u tamnim tonovima oplemenjena crnom kožom.

Tijekom 16 godina proizvodnje s traka je sišlo tek 2042 primjerka Countacha uključujući i prototip, a izvedbe 5000 QV (Quattro Valvole) proizvedeno je najviše od te brojke - 676 primjeraka.

Konkretni automobil je dosad prešao tek 31.500 kilometara, a cijenu mu diže i potpis na kontrolnoj ploči Valentina Balbonija, Lamborghinijevog testnog vozača.

Za deset dana kad završi "bidanje" netko će si ostvariti svoje dječačke snove iz 1980-ih...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:10