Zabava

Bivši novinar Top Geara izdao knjigu ludih činjenica o autima: Znate li odgovore na ova pitanja?

Tko je najbrži slijepi vozač na svijetu, kakav je talibanski superautomobil, tko je 50 godina vozio "električno jaje"...

Auto muzej u Teheranu

 ATTA KENARE/AFP/Profimedia

Mislite li da znate mnogo o automobilima? Znate li možda tko je najbrži slijepi vozač na svijetu i kakav je talibanski superautomobil? Ili tko je proveo 50 godina vozeći "električno jaje" i zašto je njemački tinejdžer ostao bez vozačke 49 minuta nakon što je položio ispit?

Bivši istraživački novinar Top Geara Simon Heptinstall izdao je knjigu u kojima iznosi neke od najluđih činjenica i priča vezanih uz automobile i svijet automobila.

image

Simon Heptinstall

Facebook

Ekscentrična automobilistička karijera bivšeg istraživačkog novinara Top Geara uključuje postavljanje svjetskog rekorda u vožnji kroz najviše država u jednom danu (12), vožnju od 1300 km od juga do sjevera Ujedinjenog kraljevstva u automobilu koji je platio samo 50 funti i zabijanje superautomobilom u rasvjetni stup.

image

Knjiga Very good car stories

Simon Heptinstall

Knjiga nosi naziv Very Good Car Stories (Vrlo dobre priče o automobilima), a mi vam u nastavku donosimo deset ludih činjenica iz nje. Provjerite jeste li nešto od ovoga već ranije znali.

Jeste li znali?

image

Mike Newman

Profimedia

1. Tko je najbrži slijepi vozač na svijetu?

Bivši upravitelj banke, Mike Newman iz britanskog Boltona, rođen je slijep i to ga nije spriječilo da obori rekord za najbržeg vozača. Godine 2003. on je postavio svjetski rekord u vožnji na slijepo – pojurivši 232 km/h u Jaguaru XJR. Od tada je tri puta oborio vlastiti rekord, da bi došao čak do 322 km/h u Nissanu GTR. Mike je sve rekorde postavio na napuštenom aerodromu, bez suvozača, ali uz pomoć radio veze s ‘navigatorom‘ u automobilu koji ga je pratio i brinuo se da ne skrene s kursa.

2. Koja je najkraća vozačka karijera ikada?

Njemačkom 18-godišnjaku oduzeta je vozačka nakon što je uhvaćen kako juri gotovo dvostruko brže od dopuštenog samo 49 minuta nakon što je položio vozački ispit.

3. Koji je najskuplji automobilistički godišnji odmor na svijetu?

Operater za godišnje odmore odmor Ultimate Driving Tours nudi četverodnevno putovanje na Grand Prix u Las Vegasu za ogromnih 17.766 britanskih funti (20.365 eura) po osobi. Cijena, jednaka onoj sasvim solidnog automobila, uključuje tri noćenja u hotelu Bellagio i VIP ulaznice za utrku koja će se održati ovog vikenda.

image

Auto muzej u Teheranu

ATTA KENARE/AFP/Profimedia

4. U kojoj državi se najmanje vjerojatno nalazi važan muzej automobila?

Nevjerojatan muzej nedavno je otvoren u strogo islamskom Iranu. U njemu je izloženo 55 luksuznih automobila. Muzej povijesnih automobila u predgrađu Teherana izlaže vozila u vlasništvu nevjerojatno bogate iranske kraljevske obitelji koja je vladala državom prije nego što ju je Islamska revolucija 1979. zbacila s vlasti.

Nakon više od 50 godina čuvanja u tajnom skladištu, zbirka sada privlači tisuće posjetitelja. Među automobilima je unikatni Mercedes koji tadašnjem vladaru poklonio Hitler i američka limuzina iz 1930-ih s pozlaćenim branicima i prednjim svjetlima koja je u to vrijeme koštala oko osmine cjelokupnog iranskog državnog proračuna.

5. Koji je bio najčudniji izgovor policiji za prebrzu vožnju?

Kada je policijski službenik u američkoj saveznoj državi Floridi prošle godine zaustavio vozača koji je vozio brzinom 30 km/h većom od dopuštene i pritom prošao kroz križanje sa znakom "stop" bez usporavanja, otkrio je da vozač ima nevjerojatnu ispriku. On je tvrdio kako bježi d neizbježnog nuklearnog rata.

Na društvenim mrežama pojavila se snimka s policajčeve kamere na kojoj se čuje kako neimenovani vozač govori: "Istina je da sam upravo saznao da Putin kaže da će pokrenuti termonuklearni rat protiv svijeta. Samo sam se pokušavao vratiti svojoj kući da saznam što se događa. Imam ljude u Ukrajini."

image

Rolls-Royce 1905., ilustracija

Rolls-Royce

6. Koja je bila najmanja najveća brzina bilo kojeg Rolls Roycea?

Godine 1905. Rolls Royce je napravio luksuzni 3,5-litarski V8 automobil s najvećom brzinom ograničenom na samo 32 km/h. Iako je automobil bio sposoban za veće brzine morao je imati ograničenu brzinu jer je to u to vrijeme bilo propisano zakonom u Velikoj Britaniji.

image

Lego igračka, ilustracija

Profimedia

7. Tko je najveći proizvođač guma na svijetu?

Najveći svjetski proizvođač guma po broju prodanih guma nije Michelin, Bridgestone ili Dunlop... Prema Guinnessovoj knjizi rekorda to je Lego. Njihova proizvodnja guma dosegla je vrhunac 2010. godine kada je danska tvrtka proizvela nevjerojatnih 381 milijuna guma za svoja vozila od kockica.

Od tada drži rekord kao najveći godišnji proizvođač guma za igračke, proizvodeći oko 306 milijuna sićušnih guma svake godine.

image

Ford Focus

Auto klub arhiva

8. Koliko se vozila napušta u Velikoj Britaniji svake godine?

Nedavno istraživanje koje je uključilo sve britanske lokalne vlasti otkrilo je da se svake godine prijavi nevjerojatnih 21.106 automobila koji su napušteni. Najčešća napuštena vozila su Ford Transit, Vauxhall Astra i Ford Focus. Gradovi s najviše napuštenih vozila su Bradford, Milton Keynes i Barnet.

image

Entop Mada 9

Profimedia

9. Kakav je talibanski superauto?

Mada 9 otkrivena je početkom ove godine na svečanosti u Kabulu zaprepaštenim novinarima koji su talibane često karakterizirali kao "zatucanu poluterorističku organizaciju". Niski sportski coupe s dvoja vrata pokreće prerađen motor Toyote Corolle. Talibanski dužnosnici kažu da će njihovi automobili pomoći u jačanju međunarodnog imidža afganistanskog režima.

image

L‘oeuf électrique

Profimedia

10. Tko je vozio električno jaje?

Električno jaje, ili ‘L‘Oeuf Electrique‘, bio je gradski automobil daleko ispred svog vremena, a proizveo ga je ekscentrični francuski inženjer Paul Arzens 1942. godine.

Automobil s kupolom od pleksiglasa i aluminijskom karoserijom imao je jedno sjedalo i pet normalnih automobilskih akumulatora koji su autu omogućavali maksimalnu brzinu od 70 km/h s dosegom od 100 km. Arzens je vozio električno jaje po Parizu 50 godina sve do svoje smrti u 86. godini 1990.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:22