‘nevera iz kabula‘

Afganistanci pokazali ‘superauto‘ Entop Simurgh s motorom iz Corolle na salonu u Dohi: ‘Sanjamo Le Mans‘

Vlasnik se nada da će prikupiti 43,2 milijuna dolara kako bi završio razvoj Simurgha i nastupio na čuvenoj utrci izdržljivosti

Entop Simurgh

 Profimedia

Entop je ponovo privukao puno pozornosti svojim superautomobilom, sada preimenovanim u Simurgh. Izvršni direktor tvrtke, Mohammad Reza Ahmadi, koji također ima ulogu dizajnera i glavnog inženjera, predstavio je, naime, automobil u Dohi tijekom manifestacije Geneva International Motor Show Qatar 2023. u Dohi, iznijevši neke hrabre tvrdnje.

Iako nije otkrio nikakve informacije o specifikacijama, snazi ili performansama, rekao je da se žele utrkivati u Le Mansu prije nego što proda prototip, prethodno nazvan Black Swan.

image

Entop Simurgh

Profimedia

Startup iz Kabula se pojavio u medijima početkom ove godine kada je najavio Black Swan, prvi svjetski afganistanski superautomobil. Ahmadi je tada izjavio da će automobil biti spreman za samo dva tjedna, ali još ponovo nije otkrio nikakve specifikacije.

Ipak, nama je u e-mail komunikaciji u veljači ove godine potvrdio da ga pogoni Toyotin 1,8-litreni četverocilindrični motor koji se nekad nalazio u Corolli iz 2004. godine i da je prošao tuning kako bi bio snažniji.

Sada se Ahmadi pojavio u glavnom gradu Katara bez spominjanja Black Swana i s automobilom koji izgleda identično, ali sada ima ime Simurgh. "Želim izgraditi nešto što će moju zemlju ponovno staviti na kartu", rekao je u intervjuu na sajmu u Dohi. "Simurgh predstavlja heroje i umjetnost Afganistana".

Prema Bloombergu, "proizvođač" automobila iz Kabula je prikupio 130.000 dolara za put i nastupi u Dohi, a bez obzira što Simurghu nema ponovo nikakvih poznatih detalja ili planova proizvodnje, Ahmadi je rekao da im je cilj utrkivati se u Le Mansu.

Nada se prikupiti 43,2 milijuna dolara kako bi završio razvoj Simurgha i uključio ga u povijesnu utrku. “Planiramo započeti prodaju nakon što Simurgh nastupi na utrci 34 sata Le Mansa, gdje se može testirati i dokazati,” rekao je Ahmadi. Iako se čini da je vjerojatnost da se to dogodi nevjerojatno mala, svakako bi bilo impresivno.

Kao što smo spomenuli u našem prvom članku o Entopu Blach Swan kojeg su neki nazivali i Mada9, dobro je što je riječ o stvarnoj kreaciji koja se kreće na vlastiti pogon, a ne maketi i priznat ćete ako ništa drugo, to je puno više nego što bi se moglo reći za brojne tvrtke koje stvaraju rendere u nadi da će prikupiti sredstva prije izrade jednog automobila....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:00