NOVI TERENAC

VOZILI SMO: NISSAN X-TRAIL Više prostora i šminke od prethodnika

Novi X-trail odbacio je kockasti šarm i nastupom se sasvim približio Qashqaiju

Treća generacija Nissanovog X-traila na cestu dolazi s visoko postavljenom letvicom. Prethodne generacije, iz 2001. odnosno 2007. godine prodane su u ukupno 1,7 milijuna primjeraka i toliko su se proširile svijetom da će se novi model prodavati u više od 190 zemalja svijeta. Iako je njegov novi dizajnerski izričaj, s atraktivnim oblim linijama, najčešće prva tema vezana uz novi X- trail, kod njega su važnije i mjere i tehničke karakteristike. Premda se vanjskim dimenzijama gotovo ne razlikuje od prethodnika (+8 mm), novi je X-trail zahvaljujući većem međuosovinskom razmaku (270,5 cm) znatno prostraniji od prethodnika.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Kad smo kod toga, X-traila je samo teoretski moguće zamijeniti s vizualno sličnim Qashqaijem, s kojim dijeli CMF platformu, ali je od njega duži za 26,8, a viši za 10,5 centimetara. Dolazi s pet ili sa sedam sjedala (uz doplatu), a osim prednje pogonske, dostupna je i verzija s uključivim All-Mode 4x4 pogonom. Novi dizelski 1,6-litreni motor sa 130 KS i 320 Nm ima 18 posto niži ispuh CO2 nego kod dvolitrenog prethodnika, a benzinski 1,6-litreni turbomotor DIG-T sa 163 KS stiže tijekom 2015. Na otvorenoj se cesti, s dobro pogođenim upravljačem i brzim i preciznim 6-stupanjskim mjenjačem X-trail sasvim dobro snalazi, a na autocesti do izražaja dolazi izvrsna zvučna izolacija.

Putnička kabina u X-trailu napravila je zaokret sličan onome koji se odnosi na njegov vanjski izgled. Osim spomenute prostranosti, vozač i putnici tu mogu računati i na povišen položaj sjedenja i dobru preglednost te, dakako, nešto manje mjesta u trećem, redu sjedenja. U verziji s pet sjedala, prtljažnik prima od 550 do 1982 l. Koža, višebojna armatura, audiosustav s DAB tunerom, navigacija, NissanConnect..., sva sila sustava za pomoć vozaču, uključujući Around View Monitor kamere, Active Ride Control, Active Trace Control..., sve to novi X-trail čini vozilom znatno bogatije opremljenim i znatno ušminkanijim od prethodnika. Na hrvatskom tržištu očekujemo ga u rujnu, do kada će biti poznate i točne cijene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 15:32