OPREZ NA INTERNETU

Velike prevare prilikom on-line kupovine rabljenih auta: Ovo su trikovi na koje morate pripaziti

Žrtve su najčešće dogovarale kupovinu na lažnim internetskim oglasima na kojima su bile ‘prisiljene uplatiti polog‘

Rabljeni automobili, ilustracija

 Profimedia

Kupovina rabljenog automobila sa sobom uvijek nosi veliki rizik, a još kada se kupuje preko interneta, rizik postaje mnogo veći.

Prema najnovijim podacima banke Loyds, prevare s on-line kupovinom polovnjaka Velikoj Britaniji ove su godine porasle za čak 74 posto.

Banka je otkrila da su žrtve najčešće dogovarale kupovinu na lažnim internetskim oglasima na kojima su bile ‘prisiljene uplatiti polog‘. Lloyds također otkriva da su ljudi u dobi između 25 i 34 godine najčešća meta prevaranata - pišu mediji.

Većina prevara koje je banka analizirala dolazi s Facebook Marketplacea i Instagrama, a na prevare nije imuna niti internetska platforma e-Bay.

image

Internet kupovina, ilustracija

Oleg Elkov/Alamy/Alamy/Profimedia

Kako prepoznati prevaru?

1) Predobra ponuda da bi bila istinita

Budite oprezni s ponudama koje se čine znatno jeftinijim od tržišnog prosjeka za određenu marku ili model. Ako je cijena predobra da bi bila istinita, onda vjerojatno i je.

2) Reputacija prodavača

Provjerite reputaciju prodavača. Potražite online recenzije ili ocjene klijenata. Nedostatak podataka ili negativne recenzije mogu biti znak upozorenja.

3) Nepotpuna povijest vozila

Zatražite izvješće o povijesti vozila kako bi provjerili da li je sve uredno. Budite oprezni s prodavačima koji vam ne mogu pružiti potpunu povijest vozila.

4) Neuobičajeno mala kilometraža

Izuzetno mala kilometraža na starijem vozilu može biti sumnjiva. Svakako provjerite odgovara li kilometraža godištu i stanju vozila.

5) Pritisak prodavača za brzu kupnju

Prevaranti često koriste prodajne taktike pritiska, kao što je primjerice tvrdnja da morate odmah odlučiti jer postoje drugi zainteresirani kupci. Uzmite si vremena za istraživanje i donesite pravu odluku.

6) Metode plaćanja

Izbjegavajte prodavače koji inzistiraju na plaćanju gotovinom. Prilikom obavljanja transakcija koristite sigurne metode plaćanja putem sigurne internetske platforme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:23