autoindustrija

Šokantno priznanje direktora Volkswagena: ‘Nismo više konkurentni, uslijedit će otkazi‘

Menadžeri u VW-u su navodno rekli osoblju da očekuju otkaze kao dio strategije proizvođača automobila da uštedi 10 milijardi eura

VW Tvornica, ilustracija

 Profimedia

Volkswagen je jedna od onih marki koje su toliko poznate, uspješne i bogate da je teško zamisliti da bi se mogle naći u nekim ozbiljnijim problemima. Ipak, iz VW-a nam već mjesecima stižu signali koji sugeriraju da prodaja, posebno električnih auta, baš ne ide kako su to menadžeri zamislili. Najnovija vijest prilično je neugodna za VW.

image

VW Tvornica, ilustracija

Profimedia

Naime, najveći njemački proizvođač automobila uskoro bi trebao otpustiti jedan dio radnika zbog nužnog rezanja troškova.

Menadžeri u VW-u su navodno rekli osoblju da očekuju otkaze kao dio strategije proizvođača automobila da uštedi 10 milijardi eura i vrati se "na zelenu granu" dok se autoindustrija temeljito mijenja, a VW suočava sa sve više ozbiljnih rivala, posebice iz Kine.

Njemačkom proizvođaču automobila trenutno nije nimalo lako. Polako gubi tržišni udio u Kini, Tesla ga napada niskim cijenama i bio je nedavno prisiljen privremeno zaustaviti proizvodnju svojih električnih automobila u Europi zbog potražnje koja je bila manja od očekivane.

image

Thomas Schafer

Profimedia

Thomas Schaefer, glavni izvršni direktor marke VW, potvrdio je probleme VW-a na nedavnom internom sastanku govoreći prisutnima da je tvrtka nekonkurentna. "S mnogim našim strukturama, procesima i visokim troškovima, više nismo konkurentni kao marka Volkswagen", rekao je Schaefer na sastanku osoblja u sjedištu u Wolfsburgu, prema informacijama koje prenosi Reuters.

Prema navodima Reutersa, na istom je sastanku Gunnar Kilian, član uprave za ljudske potencijale, izjavio da bi smanjenje broja zaposlenih bilo moguće izvesti tako da neki zaposlenici pristanu na djelomično ili prijevremeno umirovljenje. No, također je objasnio da većina od 10 milijardi eura neće biti ušteđena kroz otkaze, već kroz druge mjere koje će biti predstavljene kasnije ove godine.

image

VW Tvornica, ilustracija

Profimedia

Ništa od ovoga nije iznenadilo upućene u stanje u VW-u. Njemački proizvođač je već neko vrijeme svjestan rastućih problema, a u lipnju ove godine Schaefer je menadžerima VW-a poručio da im "krov gori", upozoravajući ih da "dopuštaju da troškovi budu previsoki u mnogim područjima."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:39