dramatične smjernice

Predložen plan za ostvarenje klimatskih ciljeva: Prestati graditi nove ceste i uvesti porez na gorivo

T&E ukazuje na niz mjera koje bi Europska unija trebala slijediti kako bi ispunila svoj predloženi klimatski cilj

Njemački Autobahn, ilustracija

 dpa

Europska komisija nedavno je pokrenula poziv cjelokupnom europskom gospodarstvu da postavi cilj smanjenja emisija CO2 za 90 posto do 2040. u odnosu na 1990. godinu.

Prvi program za ostvarenje tog plana predstavila je Europska federacija za promet i okoliš Transport & Environment (T&E), koja okuplja nevladine organizacije koje rade na području prometa i okoliša, promičući održivi promet u Europi.

image

Autobahn, Njemačka, ilustracija

Profimedia

Osim postupnog ukidanja motora s unutarnjim izgaranjem, poticanja na korištenje javnog prijevoza i prodaje samo električnih automobila, prijednog sadrži niz drugih mjera koje mogu biti učinkovite u dekarbonizaciji voznog parka.

Iznenađujuće, među predloženim mjerama T&E je i poziv zemljama Unije da prestanu graditi nove ceste te da uvedu porez na gorivo. Prema njihovoj računici, doprinos bi bio 14 posto smanjenja emisija CO2 u Europi, od ukupnih 86 posto do 2035. godine.

image

Autocesta, ilustracija

Profimedia

Osim toga, organizacija već dugo pokazuje stav protiv alternativnih goriva kao što su e-goriva, s obzirom na to da nisu prikladna za smanjenje emisija CO2: "to je najskuplja opcija, imaju životni ciklus s najvećim emisijama i emitiraju zagađenje zraka kada se sagorijevaju", kažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 18:34