znate li što znače?

Na cestama Europske unije sve više zelenih traka: Stvaraju u glavama vozača poseban osjećaj

Nakon "zmajevih zuba" i crvene trake stigla i zelena - Protežu se paralelno s bijelim rubovima ceste na desnoj strani

Zelena traka Španjolska

 X screenshot

Na cestama zemalja EU zelene trake na cestama postaju sve uobičajeniji prizor te privlače pažnju vozača. Pisali smo o onima u Sloveniji, a sada ih sve više ima i u primjerice Španjolskoj.

Njihova svrha nije estetska, već imaju značajnu ulogu u poboljšanju sigurnosti na cestama, slično kao što je to slučaj s debelom središnjom crvenom linijom na ‘autocesti smrti‘ u Coínu u Španjolskoj, piše Executive digest.

Protežu se paralelno s bijelim rubovima ceste na desnoj strani, stvarajući iluziju suženja ceste i potičući vozače na automatsko smanjenje brzine. Istraživanje provedeno 2017. godine pokazalo je da su ove linije, koje su tada bile već postavljene na određenim dionicama u Španjolskoj, imale značajan utjecaj na smanjenje broja nesreća.

image

Zelena traka Slovenija

screenshot video N1

Uvođenje ovih crta rezultiralo je značajnim smanjenjem broja nesreća na dionicama gdje su iscrtane i zato ih sada ima sve više.

Jer, osim što upozoravaju vozače na opasnost, zelene linije na cestama također imaju funkciju informiranja o nadzoru brzine, budući da su na tim dionicama postavljeni i sekcijski radari. Strah od kazne i vizualno iznenađenje koje stvaraju ove crte čini vozače opreznijima i pridržavanje propisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 10:08