auto tržište

Kraj krize s poluvodičima? Napokon zabilježena stabilna potražnja za novim automobilima u EU

Među četiri vodeća europska tržišta najviše je porasla prodaja automobila u Španjolskoj i Italiji, Nijemci imaju najmanji rast

VW tvornica, ilustracija

 VW

Prodaja novih automobila u Europskoj uniji ponovo je snažno porasla u veljači, odražavajući oporavak automobilskog sektora od prošlogodišnjih problema u opskrbi poluvodičima, izvijestila je u utorak udruga proizvođača ACEA.

U veljači su u 26 zemalja EU-a, bez Malte, registrirana 802.763 nova automobila, za 11,5 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, utvrdila je ACEA, javlja Hina.

Stopa rasta gotovo je nepromijenjena u odnosu na siječanj, a udruga napominje da snažan rast odražava probleme u automobilskom sektoru na početku prošle godine kada je u jeku bila kriza u opskrbi poluvodičima.

image

VW tvornica, ilustracija

VW

Među četiri vodeća europska tržišta najviše je porasla prodaja automobila u Španjolskoj i Italiji, za 19,2 odnosno 17,4 posto.

Snažno je porastao i broj registriranih automobila u Francuskoj, za 9,4 posto, dok je Njemačka, najveće europsko tržište, na začelju, sa stopom rasta od 2,8 posto.

U Hrvatskoj je u veljači, prema podacima ACEA-e, registrirano 2646 novih automobila, za 26,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U siječnju njihov je broj skočio za 14,1 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:15