SIVA ZONA

Kako besplatno ljetovati u Hrvatskoj? Kampiranje na parkiralištima često prolazi nekažnjeno

U Hrvatskoj je kampiranje zabranjeno na svim površinama koje nisu za to predviđene. No, i tu postoji ‘siva zona‘

Kampiranje (ilustracija)

 Tomasz Zajda/Alamy/Alamy/Profimedia

Globalni turistički trendovi pokazuju da nove generacije turista žele dinamičan i aktivan odmor, pa su kamperi sve češći izbor. Ovim sve luksuznijim kućama na kotačima popularnost je dodatno porasla u pandemiji, pa se mogu vidjeti cijeli konvoji na putu prema željenoj destinaciji.

No i oni se moraju pridržavati pravila, a ne pokušavati ljetovati - besplatno.

Što mogu komunalni radari?

- Mi ih upozorimo, vidjet ćemo onda njihovu reakciju, ako vidimo da ne reagiraju, možemo izdati mandatnu kaznu, ili možemo uključiti turističku inspekciju. Njihove su kazne puno jače nego naše, kaže Zdenko Ivanac, voditelj i organizator komunalnog redarstva u Zadru.

Prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, kampirati se može samo na za to označenim površinama - navodi HRT.

Iduće sezone zabrana prometovanja kampera?

- Grad Zadar za ovu je sezonu pripremio oznake upozorenja da je zabranjeno kampiranje na pojedinim lokacijama. Komunalno redarstvo je na usluzi građanima i izlazi na svaki poziv, a za slijedeću turističku sezonu, ukoliko ovo ne bude dostatno - razmišljamo o tome da zabranimo prometovanje kamperima u određenim djelovima grada, kaže pročelnik za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela.

S čime se sve susreću zadarski komunalni redari?

Zajedno s turističkim inspektorima, nerijetko i u suradnji s policijom, komunalni će redari i ovog ljeta pokušavati održati red. Vjerujemo da će im to i uspjeti, jer zajednica kampera iznimno je dobro povezana preko društvenih mreža, pa ova mjesta više neće biti na glasu da se na njima može danima besplatno ljetovati - navodi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:37