raste zabrinutost

Izvještaj: Američki proizvođači električnih auta u velikim gubicima, ni Tesla ne blista

Najviše pate nove manje tvrtke koje se agresivno pokušavaju uključiti u veliku utrku na tržištu električnih automobila

Električni automobili, ilustracija

 Profimedia

Proizvođači električnih automobila polako objavljuju prilično uznemiravajuće polugodišnje financijske izvještaje koji pokazuju da većina manjih ali razvikanih startupa nastavlja gomilati gubitke. Slično je i s velikim proizvođačima koji proizvode električne automobile, no njihove rezerve financijskih sredstava za sada im omogućuju da se s tim problemima nose malo ležernije, javlja Reuters.

Početkom ove godine je uvjerljivi tržišni lider Tesla pokrenuo "cjenovni rat" višestrukim oštrim spuštanjem cijena za sve svoje modele. Time su privukli mnogo kupaca, ali i na sebe navukli bijes dosadašnjih kupaca koji su plaćali mnogo više te konkurencije koja se ne može ili ne želi nositi s takvim pojeftinjenjima.

No agresivan potez tvrtke imao je utjecaja i na njezinu vlastitu dobit, jer je tvrtka žrtvovala marže za tržišni rast. Teslino vodstvo tvrdi da je spremno za "turbulentna vremena" koja dolaze, a Elon Musk je prošli mjesec rekao ulagačima da svjetsko gospodarstvo prolazi kroz nepredvidivo razdoblje.

Ruže ne cvatu ni Fordu. Oni su u polugodišnjem financijskom izvještaju svojim investitorima priznali da je tvrtka gubila oko 32.000 dolara (oko 29.000 eura) po električnom automobilu u drugom tromjesečju godine.

Međutim, najviše pate nove manje tvrtke koje se agresivno pokušavaju uključiti u veliku utrku na tržištu električnih automobila. Predviđa se da će američki Lucid i Nikola objaviti velike financijske gubitke, izvještava Reuters. Za Lucid, gubitke su povećali problemi u opskrbnom lancu koji ometaju proizvodnju. Nikola (proizvođač koji je do sada uglavnom "prodavao maglu") očekuje pad prihoda od 15 posto.

image

Lucid Air, ilustracija

Profimedia

Otkazi radnicima i likvidacija nedavno kupljenog biznisa s baterijama pomogli su Nikoli jer im je cijena dionice ove godine narasla za oko 40 posto, ali to možda neće biti dovoljno za daljnje potrebe tvrtke i prijeti joj bankrot.

Američki Fisker bi mogao proći bolje što se financija tiče, no i oni su u velikim problemima s kašnjenjem razvoja, proizvodnje i isporuka svojih vozila. Jedino svjetlo u mraku je Rivian. Analitičari ovoj tvrtki predviđaju trostruki porast prihoda za drugo tromjesečje godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:40