kako dalje?

Električni auti suočavaju se s još jednim izazovom, s gotovo 50 postotnim padom cijene u tri godine

Visoka početna cijena i brza evolucija tehnologije dodatno smanjuju vrijednost električnih vozila

Električni auti, ilustracija

 Profimedia

Unatoč naporima da se potakne prodaja električnih automobila u Europi, rast još nije očit. Brojni vozači još uvijek oklijevaju prijeći na elektromobilnost, a razlozi za to su slični onima koji utječu na vrijednost rabljenih vozila.

image

Električni automobili (ilustracija)

Profimedia

Europska unija postavila je stroga ograničenja za smanjenje onečišćenja u prometu, najavljujući 2035. kao godinu prekretnice. Međutim, do tada je još puno posla. Iako sve više vozača pokazuje interes za električne automobile, trenutno samo mali postotak tržišta napušta konvencionalna goriva. Razlozi za ovaj oprez su mnogobrojni, uključujući nedostatnu infrastrukturu punjenja i brze promjene tehnologija. Nedavna studija također ističe pitanje deprecijacije.

Prilikom kupnje novog vozila, vozači moraju uzeti u obzir mnoge faktore, osim estetike i cijene. Kvaliteta, marka, troškovi održavanja i vrijednost nakon nekoliko godina ključni su elementi ove jednadžbe.

image

Električni auti, ilustracija

Profimedia

Istraživanje GANVAM-a pokazuje da električna vozila gube vrijednost brže od vozila s unutarnjim izgaranjem. Tri godine nakon registracije, gube čak 47,1 posto svoje početne vrijednosti, što je pridonijelo nestabilnosti na tržištu.

Visoka početna cijena i brza evolucija tehnologije dodatno smanjuju vrijednost električnih vozila. Tradicionalna vozila s motorima na benzin ili dizel pokazuju slične postotke deprecijacije, oko 33 posto i 29 posto.

No, važno je napomenuti da su ovi motori već etablirani i trpe minimalne promjene tijekom vremena, suprotno električnim vozilima koja stalno unaprjeđuju tehnologiju. Iako su prisutna na tržištu već nekoliko godina, električna vozila još uvijek nailaze na skepticizam među vozačima.

image

Električni automobili (ilustracija)

Profimedia

U proteklim godinama, tehnologija električne mobilnosti doživjela je značajne promjene, uključujući dulje trajanje baterija i optimizirane procese punjenja. No, ovaj brzi napredak također znači da su današnji modeli brzo zastarjeli.

Nema naznaka da će se ovaj trend tehnološke nestabilnosti uskoro zaustaviti. Proizvođači rade na novim tehnologijama koje će donijeti naprednije automobile s većom autonomijom i nižim troškovima.

image

Električni automobili, ilustracija

CROPIX

Kada se analizira deprecijacija električnih automobila, visoka početna cijena ima negativan utjecaj, što znači da su električni automobili i dalje skupi i brzo gube na vrijednosti. Mnogi čekaju da se cijene izjednače, iako su neki modeli već dostigli tu razinu, još uvijek smo daleko od potpune mainstream prihvaćenosti električnih vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:18