ZA PAR TJEDANA

Budućnost stiže: Autonomni Volkswageni će uskoro voziti Münchenom

Volkswagenova europska testna flota autonomnih automobila sastojat će se od prerađenih modela ID. Buzz
 VW

Prije tjedan dana Volkswagen je pokrenuo testiranje svoje prve flote autonomnih automobila u gradu Austinu u Teksasu, a sada je potvrđeno da će za nekoliko tjedana isto takvo testiranje započeti u njemačkom Münchenu.

Volkswagenova europska testna flota autonomnih automobila sastojat će se od prerađenih modela ID. Buzz, a prve probne vožnje započet će za nekoliko tjedana. Čast da se prvi provozaju u automobilima i osjete kako bi mogla izgledati autonomna budućnost imat će predstavnici vlasti, novinari i biznismeni.

Automobil će voziti potpuno samostalno, no na za volanom će cijelo vrijeme biti vozač koji će paziti da se ne bi dogodilo nešto planirano i biti spreman u svakom trenutku preuzeti upravljanje, za slučaj da automobil “odluči napraviti” neki opasan manevar.

image
VW

Električni kombiji identični su onima koji se već testiraju u SAD-u. Imaju crno-žutu boju i sustav za autonomnu vožnju koju je razvila izraelska tvrtka Mobileye. U odnosu na serijske primjerke ID. Buzza lako ih je prepoznati po dodatnoj opremi na krovu koja uključuje kamere, radare i lidare. To je dovoljno za postizanje razine 4 autonomije, što je samo jedan korak od potpune autonomije.

VW tvrdi da se prototipovi mogu napraviti u velikim količinama nakon što budu spremni za serijsku proizvodnju. Sve veća testna flota u Europi i Sjevernoj Americi pridonosi prikupljanju podataka iz “različitih scenarija vožnje” u urbanim sredinama.

Volkswagen planira uvesti čitav vozni park autonomnih automobila za komercijalnu upotrebu kao što su car sharing i usluge taksi prijevoza. Svoje autonomne modele namjeravaju koristiti u više gradova u Europi i Sjevernoj Americi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:47