HRVOJE KLASIĆ

‘Znate li što bi se dogodilo s DP-om da HDZ vodi netko poput Anušića? Doživjeli bi debakl‘

- Slušajući neke izjave Zorana Milanovića, nisam siguran da su ljevije od Plenkovićevih, rekao je Hrvoje Klasić

Ivan Anušić

 Damjan Tadic/Cropix

Ako HDZ s Domovinskim pokretom sastavi novu vladu, Hrvatska bi otišla politički desnije nego što je to bio slučaj u protekla dva HDZ-ova mandata.

Kada se zbroje stranke s desnog političkog spektra, HDZ, DP, Most i Hrvatski suverenisti, to je 86 ruku. S lijeve strane su tu SDP-ove Rijeke pravde, Možemo!, IDS, NZS i Fokus, a njihov je zbroj 57, piše N1. Devedesetih je omjer u parlamentu u korist desnice bio još veći - 79:40, a na izborima 2000. se okrenuo u korist ljevice 95:51. Omjer je u korist ljevice (86:53) bio i 2011. godine.

Povjesničar i politički komentator Hrvoje Klasić je komentirao omjere u parlamentu.

- Od 1990-ih nadalje hrvatsko je biračko tijelo bilo više desno nego lijevo i samo u izuzetnim situacijama nakon desetogodišnje vladavine HDZ-a i smrti Franje Tuđmana ili uhićenja Ive Sanadera, SDP je u velikim lijevim koalicijama uspijevao dobiti veće povjerenje birača nego HDZ. Ne mislim da je ovo sada nekakav “povratak u devedesete” jer okolnosti nisu takve, rekao je Klasić za N1.

Klasić ističe da HDZ-ovih birača sada ima puno, no ima i dvostruko više onih koji su protestno protiv njih.

- Velik broj birača HDZ-a razočaran je ovim HDZ-om kojeg vodi za njih preliberalni Plenković pa zato DP i ostvaruje ovakav rezultat. Kad bi na čelo HDZ-a došao netko poput Ivana Anušića, siguran sam da bi već na sljedećim izborima DP doživio debakl jer bi se birači DP-a vratili matičnoj stranci, odnosno HDZ-ovom desnom krilu. Bit će zanimljivo gledati kako će Plenković, koji se vodi umjerenim politikama iz Bruxellesa, u eventualnoj koaliciji uspjeti naći zajednički jezik s DP-om koji najavljuje neke doista vrlo desne poteze, dodao je Klasić.

Ističe da je uspon desnice trend u Europi i svijetu, no u Hrvatskoj se politička skretanja ulijevo ili udesno uvijek vrte oko HDZ-a, a HDZ se kreće ljevije ili desnije ovisno o strankama s kojima mora koalirati da bi se održao na vlasti.

- Uz dio onih koji su interesno vezani uz HDZ, najveći dio njihovih birača i dalje u HDZ-u vidi Tuđmana, borbu protiv Jugoslavije i komunizma. Iako se nazivaju demokršćanskom strankom ja u njihovom programu ne vidim što je kod njih konzervativno desno u ekonomskim politikama, u vanjskoj i unutarnjoj politici. Na neki način, izgubila se crta između ljevice i desnice. Slušajući neke izjave Zorana Milanovića, nisam siguran da su ljevije od Plenkovićevih, rekao je Hrvoje Klasić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:07