VELIKA KRIZA

Broji li jedna od najstarijih tvrtki u Hrvatskoj zadnje sate? ‘Ovo je grabež, sve je bilo jasno čim su nju postavili za direktoricu‘

Dosad su imali nekoliko velikih kriza, pitanje je hoće li tvrka preživjeti još jednu

Grad Varaždin, tvornica Varteks

 Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

Obustave li radnici Varteksa u ponedjeljak proizvodnju, kako je najavljeno iz URSH-a, bit će to kobno za tvrtku, siguran je sugovornik Jutarnjeg iz samog srca tvrtke. Kako su mediji već objavili, radnici varaždinskog tekstilca nisu primili plaće za ožujak, a njih stotinjak ni za veljaču. Održana su dva mirenja, neuspješno. Zbog toga su od ponedjeljka najavili štrajk, koji će, rekao je Tomislav Rajković iz URSH, potrajati do isplate plaća. No sugovornik Jutarnjeg je siguran da će u tom slučaju to biti i zadnja plaća koju će sedamstotinjak radnika Varteksa uopće i primiti. – Skočit će svi dobavljači i bojim se blokade iz koje se nećemo moći izvući – kaže.

S druge strane, iz sindikata vjeruju da je ovakva retorika pokušaj utjecaja na radnike i zastrašivanje kako bi u zadnjem trenutku odustali od štrajka koji treba početi u 6 sati ujutro u ponedjeljak, na način da radnici dođu za svoje strojeve, ali ne pokrenu proizvodnju. Iako, brojke su neumoljive, ukupan je dug 20 milijuna eura, ali Varteks se uvijek, unatoč nekoliko velikih kriza, uspijevao izvući pa kad se varaždinskog tekstilca tiče – sve je moguće. Čak i to da je Jelena Bošnjak, predsjednica Uprave, inače dalmatinska modna dizajnerica koja, kažu, uopće ni ne dolazi na posao u Varaždin, u dopisu radnicima poslala ponudu da će, ne uđu li u štrajk, biti nagrađeni s 50 eura. To je, smatra Tomislav Rajković, dosad neviđeni presedan.

Predsjednica Uprave Bošnjak, piše na njezinom Facebook profilu gdje kao posao navodi "čelnica u Varteksu", prije dolaska na vodeću poziciju u tvrtku s velikim problemima, radila je kao modna kolumnistica na lokalnom portalu. Iz Kaštela je, a školovala se, piše, na Institutu Callegari za modu i dizajn.

Žrtve imovine

image

Tomislav Rajković, predsjednik URSH-a

Jure Miskovic/Cropix

- Još uvijek vjerujemo da je dogovor između vlasnika i vjerovnika moguć. Nekome je u interesu da šutimo i time mu omogućimo zatvaranje tvrtke. Tvrtka i radnici žrtve vrijedne imovine koju imamo, a koja je na udaru krupnog kapitala da je se domognu za što manje novaca. Vlasnici su fokusirani samo na prodaju, a ne na proizvodnju i restrukturiranje. Jelena Bošnjak, predsjednica Uprave od svog dolaska prije tri mjeseca nije napravila apsolutno ništa da se situacija riješi. Ona vodi svoj privatni biznis iz Dalmacije i tu je uglavnom nema. Ne uživa povjerenje radnika i jedan od naših prijedloga je da se na čelo Uprave postavi izuzetno kvalitetan menadžer kakav je Varteksu u ovoj situaciji potreban – kaže Rajković.

Saznajemo da je sindikalist na mirenjima, na kojima je zatraženo prolongiranje roka za plaće, rekao da štrajka neće biti pa su sudionici mirenja najavom štrajka za ponedjeljak ostali iznenađeni.

Varteks se lomi desetljećima, a razlog je vrijedno zemljište od 17.000 kvadrata na samom ulazu u Varaždin, čija bi prodaja donijela veliki novac, osobito na aktualnom tržištu nekretnina, pa domoći je se sada što jeftinije, bilo bi i te kako profitabilno. Bivši najveći pojedinačni dioničar, Nenad Bakić, tu će imovinu nazvati "Varteksovim prokletstvom". Od svega toga, tvrtka danas koristi samo dvije hale, a gomila dug za komunalnu naknadu.

Vrijednost imovine Varteksa, procijenjene na oko 27 milijuna, pokriva dugovanje i još ostaje više od šest milijuna. Bankama je Varteks dužan devet milijuna eura, Stjepanu Čajiću četiri milijuna dok se META nekretnine, vlasnice Ksenije Čerin, kojoj je Nenad Bakić prenio potraživanja, sama odlučila za zadnje mjesto. Založna prava nad nekretninama nisu prepisana i još uvijek se vode na ime Nenada Bakića.

"Krivac je Čajić"

Saznajemo da je bilo problema i s isplatom plaća za veljaču, zato ih stotinjak još nije ni isplaćeno. Navodno je za ostatak, novac dao vlasnik. Vlasnikom Varteksa, koji kontrolira tvrtku, smatra se Stjepan Čajić, iako na papiru on to, sa svojih 24,41 posto dionica nije. Najveća pojedinačna dioničarka je, sa 24, 91 posto dionica, Karla Ćorluka, Čajićeva 25-godišnja nećakinja, a osim njezinim dionica, poduzetnik iz Gruda kontrolira i dionice Igora Mešića iz Varaždina (17,09%) te tako neizravno raspolaže s više od 60 posto dionica i sudbina Varteksa u njegovim je rukama.

Nije ovo prvi put u zadnjih više od 30 godina da se tvrtka susreće s problemima, štoviše, periodično se govorilo o njezinom gašenju, ali tvrtka s nekoć više od 10.000 radnika kreće nizbrdo i danas je tu gdje jest, sa sedamstotinjak zaposlenih i neisplatom plaća. Pretvorba i privatizacija, krediti, nemogućnost plaćanja, predstečajna nagodba, rasipni Zoran Koščec, bivši predsjednik Uprave. Košćeca je kao najveći pojedinačni dioničar naslijedio Nenad Bakić koji je u Varteks ulagao vlastiti novac, doveo poznatu dizajnericu Martinu Ranilović Vrdoljak, sklopio nove lohn (doradne) poslove i tvrtka se počela izvlačiti iz krize te imala izglede iznova postati velika modna kompanija, kao nekad dok je uz vlastiti brend poznat po kvaliteti, odrađivala niz lohn poslova, primjerice šivala odijela za Hugo Boss. Varteks je bio i partner Levi‘sa s pogonom u Novom Marofu, što je bio ogroman uspjeh tvrtke, no uspjeli su ga izgubiti. Tvrtka s više od 10.000 radnika kreće nizbrdo i danas je tu gdje jest, sa sedamstotinjak zaposlenih i neisplatom plaća.

Bakić je krenuo dobro, no u jednom je trenutku prelomio i svoje udjele prodao. Varteks mu je, kaže za Jutarnji, najveći neuspjeh. Smatra da tvrtka još uvijek "ima šansu", a ključ je "kod onih koji su u prvim redovima u hipotekama". Pritom misli na Stjepana Čajića, s čime se slažu svi sugovornici Jutarnjeg. Redom će ga nazvati čovjekom "koji danas kaže jedno, sutra pošalje mail na 20 stranica koji opovrgava ono što je rekao". Ni Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina, koji se sa Stjepanom Čajićem zadnji put vidio prije mjesec i pol dana, nema o njemu dobro mišljenje.

image

Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina

Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Sastali smo se nekoliko puta, zadnji put nakon što su na Skupštini društva preglasali Nenada Bakića i Čajić je, uz podršku malih dioničara, uspio postaviti sve svoje ljude u Nadzorni odbor. Varteks Gradu duguje oko pola milijuna eura, ali smo se dogovorili da ćemo za taj novac uzeti jednu od nekretnina koja zbog toga treba biti oslobođena od zabilježbi. Tu bismo otvorili ili centar za mlade ili multifunkcionalnu dvoranu. Izgradili bismo pristupnu cestu i cijeli bi kompleks bio još i vrjedniji. Iako je na sastanku pristao na našu ideju, nakon nekoliko je dana promijenio mišljenje, kao i svaki put. Bilo mi je jasno da ga samo zanima kako izvući svoj novac uložen u dionice – kaže.

Tko je Čajić?

Neven Bosilj kaže da je problem Varteksa taj što Varteks ne dobiva novac od prodaje dijela kompleksa, a dosad su dio prodali Kauflandu i dio SES-u, u čijem je vlasništvu i Interspar, a koji bi tvrtki poslužio kao obrtni kapital. Opet je prepreka Stjepan Čajić, kaže nam sugovornik s početka teksta, koji se pri svakoj naplati ne želi odreći dijela novca u korist Varteksa i sam se naplatiti kasnije. Istovremeno je META nekretnine, tvrtka kojoj je Nenad Bakić prodao svoja dugovanja, pristala odreći se dijela duga u korist Varteksa. Zbog svih je problema Kaufland u jednom trenutku odustao od kupoprodaje, međutim, kasnije su se, zbog već uloženih velikih sredstava predomislili i izgradili trgovački centar. Dok je od Kauflanda naplaćeno četiri milijuna eura, sa SES-om su za ukupnih 7,7 milijuna eura dogovorene tri tranše. Prva je isplaćena, druga nije jer Varteks nije imao novaca za izvršiti svoj dio pogodbe koja je bila uvjet. Od svake bi rate Varteks dobio po 550.000 eura, dok bi ostatak išao ZABA-i i HBOR-u, međutim tu je još 2022. godine potpisana cesija u Čajićevu korist.

U međuvremenu se Stjepan Čajić upisao na pravo prvokupa nad najvećim dijelom nekretnina Varteksa, dok Špar ima pravo prvokupa na centru okolne nekretnine.

Tko je uopće Stjepan Čajić, čovjek u čije su dobre namjere radnici povjerovali da bi ih, kažu, na koncu izigrao? Nikad se nije javio na poziv Jutarnjeg, ali na društvenim se mrežama može pročitati da je završio FER, a obogatio se zahvaljujući svojoj inovaciji za uređaj koji automatski pomiče kameru na kranu, za koji je 2011. godine dobio zlatnu medalju na Londonskom sajmu inovacija. Startup je poduzetnik u IT branši, tvrtka mu se zove Stype CS, sjedište je u Buzinu i zapošljava 90-ak radnika Prihodi tvrtke u neprestanom su rastu, a klijenti su mu, između ostalih, Fox Sports, BBC i MTV.

Koliko su Čajićevim ulaskom u Varteks odahnuli, toliko je razočaranje u "njegovu nebrigu o tvrtki", veće. Štoviše, radnici Varteksa i sindikati danas se više pouzdaju u banke, iako im se nemilost HBOR-a, koji, za razliku od ZABA-e nije pristao na model po kojemu bi Stjepan Čajić preuzeo od njih dugove Varteksa i osigurao im clean start.

Propadne li Varteks propast će i strateški državni projekt "Varteks kvart-urbana regeneracija", kojim je budućim vlasnicima zemljišta omogućena ubrzana i olakšana birokratska procedura za stjecanje svih potrebnih dozvola. Dio kompleksa prodan je Kauflandu koji je ondje već izgradio trgovački centar, dio je kupila i tvrtka SES, u čijem je vlasništvu Interspar. Projektom je predviđeno i stambeno naselje, park, Muzej Varteksa i drugi sadržaji, dok bi se proizvodnja možda i iselila, ali svakako bi bila nastavljena. Projekt je potpisan u vrijeme Nenada Bakića.

"Ima šanse"

image

Nenad Bakić

Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

- Svi se sjećaju kako je izgledalo kad smo pokušali spasiti kompaniju od 2018. nadalje, ulagao sam i vlastiti novac za plaće. Varteks je imao prilike ponovo postati velika modna kompanija sa snažno integriranom lokalnom proizvodnjom. Malo je nedostajalo da napravimo zaista veliki uspjeh, preokret kakav nije viđen u Hrvatskoj. Prvo su nas priječile banke, kasnije su neki drugi akteri stajali na putu restrukturiranja. Kad sam vidio da više ne mogu biti koristan, povukao sam se uz gubitak od uloženih oko 10 milijuna eura. Varteks je moj najveći neuspjeh. Smatram da Varteks i dalje ima šansu, i nejasno mi je zašto se bilanca ne restrukturira, prodajom suvišnih nekretnina vrate dugovi i osigura obrtni kapital kako bi radnici imali posla, ali izgleda mi kao da se vodi neka borba oko imovine. Ključ je svakako kod onih koji su u prvim naplatnim redovima u hipotekama, pri čemu su navodno i banke već neko vrijeme prilično razumne. Iskreno, ne razumijem to, jer u moje doba je ta monetizacija nekretnina bila strogo u funkciji biznisa u skladu s interesom drugih dionika, prvenstveno radnika i Grada Varaždina, pa smo tako odlučili i štititi, iako nismo morali jer im je zaštita bila istekla, sve crvene zgrade u kompleksu, uključivo dimnjak, kako bi postale jezgra jednog novog središta grada – kaže za Jutarnji Nenad Bakić.

Njegovog nasljednika Stjepana Čajića ni ovoga puta, kao ni ranije, nismo uspjeli dobiti, a na pitanja nam nije ni odgovorila ni Jelena Bošnjak. Za lokalne Varaždinske vijesti je rekla da se čeka dokapitalizacija 21. svibnja. – U međuvremenu ćemo učiniti sve što možemo kako bismo isplatili plaće za ožujak – rekla je.

image

Jelena Bošnjak

/Facebook

Skupština dioničara zakazana je za 21. svibnja s temom dokapitalizacije Varteksa, no pitanje je hoće li, s obzirom na situaciju, Varteks dobiti novu šansu. Tvrtka je prošli vikend bio u blokadi, no uskoro su se odblokirali.

Pogoni prazni

Varteks će, saznajemo, opet pribjeći metodi blokiranja samoga sebe kako bi osigurali plaće. Na isti je način plaćeno i 100.000 eura za stotinjak radnika za veljaču, i tvrtka je već drugi dan odblokirana, a radnici će te plaće dobiti u ponedjeljak. – Sad bi isto trebalo napraviti i za isplatu plaća za ožujak, ali za minimalac treba 480.000 eura i tu će blokada duže trajati. Ona se ne bi smjela dogoditi jer u tom će slučaju, vjerujem, svi s ovršnim ispravama krenuti s blokadama. Sjednu li i oni na račun, nema šanse izvući se – kaže nam sugovornik.

Isto su to prošli nakon odlaska prošle Uprave, na čelu s Tomislavom Babićem, ali tada je bilo posla i zaliha, a s Gradom i Poreznom upravom koji su blokirali tvrtku, sklopljeni su dogovori.

Pogoni Varteksa prazni su od ponedjeljka, 29. svibnja i cijeli je prvomajski tjedan bio neradan. Četvrtak i petak su radnici proveli na kolektivnom godišnjem odmoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 07:50