Ivan Bilić

 TOM DUBRAVEC Cropix
KOMENTAR ROBERTA ŠOLE

Jesu li ovo doista potezi novog predsjednika Hajduka? Neke najave na prvu zvuče pomalo - nevjerojatno

Sudbinu novom predsjedniku Ivanu Biliću kroji čovjek koji je ‘sahranio‘ Jakobušića?
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 25. travanj 2024. 17:40

Ivan Bilić definitivno je drugačiji predsjednik od Lukše Jakobušića, što je i bila želja članova Nadzornog odbora Hajduka. "Tražili smo drugačijeg, a ne boljeg od Jakobušića."

Jakobušićev prvi medijski nastup bio je impresivan - energija je prštala na sve strane, baš kao i odlučnost, žestina u porukama i stavovima. Glavna je poruka bila: "Dosta je kmečanja, moramo raditi". Takvi su mu bili i prvi potezi. U dva dana smijenio je Marija Stanića kao glavnog sportskog ideologa kluba, zatim njegovog izvršnog čovjeka Ivana Kepčiju, kao i trenera Harija Vukasa. Tri glavna čovjeka struke bila su prebrisana preko noći, zato što nisu imali rezultate. Da su ih imali, ne bi došlo do smjene predsjednika. Jakobušić je stoga logično bio "brz i nemilosrdan".

Bilićev prvi nastup bio je sušta suprotnost Jakobušićevom. Vrlo umjeren i staložen, uglavnom je iz ladica vadio uobičajene poljudske parole: "Meni je bilo koja funkcija u Hajduku ispunjenje sna", "Jakobušić je po mom sudu najbolji predsjednik u zadnjih 30-ak godina", "Cilj ostaje isti uz nekoliko strateških nadopuna", "Neću rezati i zatvarati, pokušat ćemo napasti isti cilj", "Želimo osigurati što je moguće lakše uključivanje mladih igrača u prvu momčad, a istovremeno ostvariti rezultatske ciljeve", "Hajdukova je vizija zapisana u Strategiji, od toga se ne odstupa, prilagodit ćemo dijelove Strategije, ali ciljevi su isti".

image

Aljoša Pavelin, Ivan Bilić, Marinka Akrap, Ivan Matana

TOM DUBRAVEC Cropix

Ima još nešto, nije baš nevažno. Jakobušić je apsolutno dominirao na premijernoj presici. Na Bilićevoj premijeri nije bilo dominacije, barem ne njegove. Predsjednik Nadzornog odbora Aljoša Pavelin izgledao je čak i važnije od novog predsjednika.

Koliko je Bilić drugačiji od Jakobušića, potvrđuju i dvije ključne izjave kada je u sportski dio kluba pitanju, a u nogometnom klubu taj je segment daleko najvažniji.

"Imamo listu trenera koju je sastavio Nikoličius. Sportskog direktora imamo, sljedećih nekoliko tjedana ćemo se on i ja puno družiti, čini mi se da još nije završio svoj posao. Interesira me samo najkvalitetniji kandidat. Sportski direktor možda ostane, možda dođe novi".

Svog sportskog direktora - dakle - Ivan Bilić nema. Ima Nikoličiusa kojeg je doveo Jakobušić i dao mu goleme ovlasti, da bi na koncu dobio otkaz zato što nije imao sportski rezultat. Pojednostavljeno - dobio je otkaz zato što Nikoličius nije dobro odradio svoj posao. I sad Bilić ostavlja prostor da Nikoličius ostane, da objasni koji igrač treba otići, koji treba biti prodan ili kojeg treba dovesti!?

Jednako nevjerojatna je izjava da Nikoličius ima listu trenera koji bi mogli preuzeti momčad? U tri i pol godine je kao sportski direktor mijenjao trenere kao na traci, dovodio potpune anonimce (Jens Gustafsson), svoje prijatelje (Valdas Dambrauskas), neiskusne hrvatske trenere (Mislav Karoglan) i sada ima mandat predložiti nova trenerska imena?

Ivan Bilić je doduše povukao dva intrigantna poteza. Boro Primorac postao je savjetnik Uprave. Posljednji savjetnik Uprave bio je Mario Stanić. Jakobušić ga je smijenio uz poruku da mu savjetnik ne treba. Bilić ga treba, što je sasvim legitimno, pa i normalno, jer uvijek je dobro imati (dobre) savjetnike. Međutim, gdje je to Bilić već stigao toliko upoznati Boru Primorca da ga prvi dan postavi za savjetnika Uprave?

Drugi potez je imenovanje Gorana Sablića šefom Akademije. Opet legitiman potez, Goran Sablić već je dio Akademije. Međutim, gdje je to Bilić mogao spoznati Sablićeve kvalitete? I kada mu je to Sablić uspio prezentirati svoju viziju rada u Akademiji? Napokon, ne bi li za imenovanje šefa Akademije od koje se toliko puno očekuje trebalo čuti i mišljenje člana Uprave zaduženog za nogomet? Koji bi trebao biti u dolasku.

Jesu li Primorac u ulozi savjetnika i Sablić u ulozi šefa Akademije doista Bilićevi potezi, ili su to potezi nekoga drugog, možda - Nadzornog odbora? Ako jesu - što će im predsjednik? Kako god, tako ekspresna imenovanja nikako ne idu s "mirnoćom" i analitikom koja Bilića krasi.

Bilić je stručnjak za financije i moramo mu vjerovati kad kaže da je Hajduk u ovom trenutku financijski vrlo stabilan. To je dobra vijest. Koliko će u budućnosti biti dobrih vijesti s Poljuda, najviše će ovisiti o Ivanu Biliću. Valjda je toga svjestan i valjda zna da se tako mora postaviti od prvog dana. Prva presica nije nas oduševila, što apsolutno ništa ne mora značiti. Jakobušić je bio "brz i nemilosrdan", Bilić je krenuo "mirno i lagano". Vidjet ćemo čiji će se put pokazati boljim...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 21:50