VREMEPLOV

20 godina RTL-a: Od prvih ‘Vijesti‘ s Tomislavom Jelinčićem do Jadranke Kosor u showu ‘Masked Singer‘

Emitiranje je krenulo 30. travnja 2004., a prva godina im je obilježena reality showom ‘Big Brother‘

Zoran Šprajc, Nikolina Pišek, Edo Mehmedović, Mojmira Pastorčić, Antonija Blaće, Mirna Čužić, Ana Brdarić Boljat, Andrija Jarak

 Rtl

Dolazak RTL-a prije 20 godina u Hrvatsku iz temelja je promijenio domaće televizijsko tržište. Nakon velike borbe jakih stranih medijskih kuća, među kojima i one Rupert Murdocha, za tadašnji Treći program HTV-a koji je išao u privatizaciju, koncesija je pripala glasovitoj medijskoj kompaniji sa sjedištem u Luksemburgu. Iako je u tom trenutku Nova TV već egzistirala u televizijskom prostoru, zbog raznoraznih problema koje su tada imali, nitko je nije doživljavao kao pravu konkurenciju HTV-u. No RTL grupacija to je svakako bila. Zbog toga se 30. travnja 2004. može smatrati krajem monopola javne televizije na našem tržištu i početkom prave utrke za gledatelje. U međuvremenu, točnije 2022., RTL je prodan grupaciji CME, no ime kao i prepoznatljiva lica ostali su na malom ekranu. Pobrojati sve RTL-ove projekte u ova dva desetljeća nemoguća je misija, no mi smo izdvojili neke od njih kroz ovaj svojevrsni TV vremeplov.

2004.

Emitiranje programa počelo je 30. travnja 2004. u 18.45 sati Vijestima RTL-a, koje je vodio Tomislav Jelinčić. U prvu godinu svog emitiranja ušli su jako, dovevši u Hrvatsku najglasovitiji reality show u svijetu - "Big Brother" - i zapravo, u pravom smislu tog formata, prvi reality na našim prostorima. Ta prva sezona (od ukupno devet) donijela je RTL-u i zaštitno voditeljsko lice Antoniju Blaće, koja je karijeru započela kao kandidatkinja u showu. Iste godine pokrenuta je i domaća sapunica "Zabranjena ljubav", koja možda nije bila prva, jer HTV ih je s "Villom Marijom" pretekao za koji tjedan, ali jest najdulja jer je snimljeno čak 805 epizoda. Iz te prve godine treba podsjetiti svakako i na "Sanju", prvi dnevni hrvatski talk show, te "Mjenjačnicu" Roberta Knjaza, u kojoj su poznate osobe na jedan dan zamijenile svoje uobičajene uloge s osobama iz radništva, seljaštva... Također, s emitiranjem su krenule emisije "Exploziv" i "Exkluziv".

image

Talk show ‘Sanja‘

Rtl Arhiva
image

Big Brother prva sezona

Rtl Arhiva

2005.

image

Show Retromanija

Rtl Arhiva

Show "Retromanija" imao je goste iz svih dijelova bivše Jugoslavije koji su žarili i palili ‘70-ih i ‘80-ih godina. Bila je to odlično producirana emisija koju su vodili Dražen Turina Šajeta i Miljenko Cvitković Minja, a publiku podsjetili na primjerice Seida Memića Vajtu, Bijelo Dugme, najdraže filmove i serije, antologijske spotove koji se nisu baš mogli vidjeti na televiziji posljednjih 20 godina.

2006.

Prvi put je preseljena produkcija jednog showa izvan granica Hrvatske. U pitanju je bio natjecateljski spektakl "Fear Factor" sniman na poligonu u Argentini, gdje se ekipa hrabrih entuzijasta borila protiv svojih najgorih strahova. RTL je krenuo i s novim formatom tzv. docusoap realityjem, što je iznjedrilo sjajne, sada već kultne "Dvornikove", ali i tada za naše prilike pomalo kontroverzni show "Mijenjam ženu". Koncept emisije bio je privremena razmjena jednog člana obitelji (žene) između dviju obitelji. Pojavio se i "Bibin svijet", humoristična serija koja je obilježila karijeru glumice Ane Begić Tahiri.

image

Serija ‘Bibin svijet‘

Rtl Arhiva
image

Show ‘Dvornikovi‘

Rtl Arhiva

2007.

Počelo je snimanje najdugovječnije kulinarske emisije u Hrvatskoj "Večere za 5", koja je sada u svojoj 17. sezoni. Te godine krenula je i "Ne daj se, Nina", hrvatska TV serija snimljena prema licenciji jedne od najuspješnijih kolumbijskih telenovela "Yo soy Betty, la fea", kao i "Policijska patrola", hrvatski dokumentarni reality show koji se prikazivao 2007. - 2008. Snimljene su dvije sezone, od kojih je prva pratila rad policije u Splitu, a druga u Zagrebu. Knjaz kreira još jedan hvaljeni putopisni show - "Koledžicom po svijetu", koji je ušao u izbor za prestižnu nagradu Rose d‘Ore u kategoriji za najbolju europsku zabavnu emisiju.

image

Robert Knjaz i baka Slavica

Marko Zirdum/rtl

2008.

* Starta najdugovječnija reality emisija u Hrvatskoj "Ljubav je na selu". Voditeljica je prvo bila Lorena Nosić, potom Marijana Batinić, a u 13. sezoni Marijanu Batinić zamijenila je Anita Martinović, bivša kandidatkinja showa "Gospodin Savršeni". Trenutačno se snima 17. sezona.

image

Hrvatski top model by Vanja Rupena

Rtl Arhiva

2009.

Dolazi do velikog obrata kad RTL, 2008., preotima HRT-u Svjetsko rukometno prvenstvo, koje se 2009. odigrava upravo u Hrvatskoj. Traže se ostavke, a mnogo je skeptičnih kako će RTL iznijeti takav događaj na svojim plećima. Maltene se pišu apeli da SP ipak poprati iskusnija Sportska redakcija HRT-a. Ipak, RTL je odradio taj veliki događaj za svaku pohvalu, a otad su rukometna sučeljavanja njihov zaštitni znak. Hrvatska inačica britanskog showa "Ramsay‘s Kitchen Nightmares", "Jezikova juha", donosi novi pogled na kulinarsku scenu. Svaki je tjedan chef Stephan Macchi (poslije David Skoko i Ivan Zidar) putovao Hrvatskom posjećujući novi restoran koji ima problema s privlačenjem gostiju. Njegov je zadatak bio pomoći vlasnicima da svoj restoran učine uspješnim. Pojavljuje se i licencni show "Hrvatska traži zvijezdu", a pobjednik prve sezone bio je Bojan Jambrošić.

image

Jezikova juha

Marko Zirdum/rtl
image

‘Hrvatska traži zvijezdu‘

Rtl Arhiva

2010.

Kad su na RTL-u odlučili ne samo prvi emitirati tursku sapunicu, a riječ je "1001 noći", nego je i staviti u udarni termin, iskreno, mislili smo da su poludjeli. A onda je cijela Hrvatska poludjela za turskim sapunicama. RTL vijesti s koncepcijom od 15 minuta odlaze u povijest, a kreće nova središnja informativna emisija "RTL Danas". Podsjetimo i na neke odlične projekte koji datiraju iz tog doba - hrvatsku humorističnu seriju "Instruktor", koja se smatra prvom mockumentary serijom na području bivše Jugoslavije, i emisiju "Slučajni turist" Roberta Knjaza.

image

Serija ‘Instruktor‘

Rtl Arhiva

2011.

Stiže domaća sapunica "Ruža vjetrova", oko koje se digla graja jer se smatralo da je dijelom inspirirana Kerumima. Ono što niti jedan kritičar neće pohvaliti jest bizarni serijal "Krv nije voda", koji je krenuo također te godine.

image

‘Ruža vjetrova‘

Rtl Arhiva

2013.

Godinu im je obilježila domaća sapunica "Tajne", ali i zgodni ulični kviz "Tko će ga znati!" u kojem su priloge radili Marijana Batinić, Nives Ivanišević i Ivan Šarić. Televizijski game show "Tog se nitko nije sjetio!" vodili su pak Antonija Blaće i do tada nepoznati Krešimir Sučević-Međeral.

image

Antonija Blaće i Ivan Šarić

Marko Zirdum/rtl

2014.

Kulinarski natjecateljski show "Tri, dva, jedan - kuhaj!" u svojoj je prvoj sezoni, Tomislav Špiček postaje najomiljeniji TV chef, a Doris Pinčić stiže na RTL.

image

‘Tri, dva jedan -kuhaj!‘

Goran Jakus/rtl

2015.

Zoran Šprajc prelazi s televizije N1 na RTL, a ubrzo, već 20. travnja, starta "RTL Direkt". Mia Negovetić postaje pobjednica prve sezone dječjeg talent showa "Zvjezdice".

2017.

Kreće "Život na vagi", vjerojatno najkorisniji reality show koji je Hrvatska imala jer potiče zdrav život, pravilnu ishranu i vježbanje. Show fokusiran na pomoć pretilim osobama u mijenjanju loših navika u prvoj sezoni vodi Marijana Batinić, a treneri su bili Sanja Žuljević i Mario Mlinarić. Te godine emitira se i show "RTL Zvijezde".

2018.

Na male ekrane stiže reality show "Gospodin Savršeni", čiji su protagonisti izazvali prilično zanimanje medija i publike.

image

‘Gospodin Savršeni ‘- Goran Jurenec

Rtl Arhiva

2020.

Prvi put u hrvatskoj televizijskoj povijesti emisija je vođena "od kuće", a razlog je bila pandemija koronavirusa. Mojmira Pastorčić uživo je u travnju 2020. odradila "RTL Direkt" iz vlastitog doma, gdje je u njezinu dnevnom boravku cijeli studio RTL Direkta postavljen u rekordnom roku. Još jednom se kreće u televizijske "sociološke eksperimente" u spajanju životnih partnera, ovaj put u showu "Brak na prvu".

2021.

Andrija Jarak s Nove TV prelazi na RTL, što je za većinu bilo potpuno iznenađenje.

2022.

Zoran Šprajc prepušta Mojmiri Pastorčić da samostalno vodi "RTL Direkt", a on pokreće emisiju političke satire "Stanje nacije". Kreće prva sezona glazbenog showa "Masked Singer", u kojem slavne osobe pjevaju maskirane u predivne kreacije hrvatskog dizajnera Jurja Zigmana. "RTL Danas" 27. lipnja mijenja termin i, nakon 12 godina, započinje u 19 sati.

image

Jadranka Kosor u ‘Masked Singeru‘

Rtl Arhiva

2023.

Druga sezona "Masked Singera" bila je silno iznenađenje, jer se ispod jedne Zigmanove maske skrivala bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor. Pjevala u kostimu Kraljice, a poslije showa izdala knjigu istoimenog naziva. Nakon dugo iščekivanja Andrija Jarak u velikom se stilu vratio na male ekrane s "Dosjeom Jarak", emisijom vrlo popularnog true crime žanra. Pokrenut je i novi show "Superstar", u kojem u žiriju sjede Severina, Nika Turković, Filip Miletić i Tonči Huljić, a zadaća im je iznjedriti nove glazbene nade.

2024.

* Svjetski popularni kulinarski format dobio je napokon i svoju hrvatsku inačicu - "Hell‘s Kitchen Hrvatska", koji vodi chef Tomislav Gretić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:07